Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Εισαγωγικό άρθρο

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ 
ΕΝΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ

 Ένας παίκτης ντυμένος διαφορετικά από τους άλλους δέκα, ένας ποδοσφαιριστής που φοράει γάντια ακόμα και όταν δεν κάνει κρύο, ο μόνος από τους έντεκα μίας ομάδος, που επιτρέπεται να πιάνει τη μπάλα με τα χέρια όταν η μπάλα παίζει εντός πεδιάς. Κάποιοι μόνο από τους πολλούς λόγους για τους οποίους η θέση του τερματοφύλακα είναι ξεχωριστή.

Δεν είναι μόνο η διαφορετική προπόνηση σε σχέση με τους άλλους ποδοσφαιριστές, ούτε και η απαραίτητη παρουσία προπονητή τερματοφυλάκων. Είναι και η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση που απαιτείται από έναν ποδοσφαιριστή ώστε να αγωνιστεί ως τερματοφύλακας. Η ψυχολογική πίεση που του ασκείται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα είναι τόσο υψηλή, ώστε ενώ τα τρεξίματα του και οι τεχνικές του ενέργειες είναι κατά πολύ λιγότερα από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές, οι ενεργειακές του δαπάνες είναι εξίσου υπολογίσιμες.

Αν έχεις αγωνισθεί ως τερματοφύλακας έστω και σε ένα παιχνίδι, μπορείς να καταλάβεις την κόπωση μετά από αυτό, αν και ουσιαστικά δεν έχεις τρέξει παρά μόνο το 1/3 της χιλιομετρικής απόστασης που κατά μέσο όρο διανύει ένας ποδοσφαιριστής της άμυνας, της μεσαίας γραμμής(κυρίως),ή της επίθεσης. Η επερχόμενη αυτή κόπωση οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια και αν θα θέλαμε να της δώσουμε μία ονομασία, αυτή θα ήταν, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΟΠΩΣΗ.

Οι σφύξεις ανά λεπτό ενός τερματοφύλακα είναι και αυτές λιγότερες, αν αναλογιστούμε πως λιγότερα είναι και τα τρεξίματα. Αυτό αυτομάτως αποτελεί πλεονέκτημα, καθότι οι σωστές και καίριες αποφάσεις ενέργειας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα(χαρακτηριστικό αλλά και ζητούμενο),θα ξεχωρίσει στην ουσία έναν μέτριο από έναν καλό τερματοφύλακα. Οι μειωμένοι καρδιακοί παλμοί δίνουν επίσης το πλεονέκτημα στον τερματοφύλακα να οργανώσει ψύχραιμα την άμυνα του, να συμβουλεύσει ουσιαστικά τους αμυνόμενους, αλλά και να προβλέψει την εξέλιξη μιας φάσης.

Το blog αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει, να ενημερώσει και να επιμορφώσει όλους εσάς που υπηρετείτε τη θέση του τερματοφύλακα από οποιοδήποτε πόστο, αλλά και να βοηθηθεί, να ενημερωθεί και να επιμορφωθεί από εσάς.

Γιατί οι ιδέες πολλών μυαλών είναι σίγουρα πολύ πιο χρήσιμες από τις ιδέες του ενός.

Καλώς ήλθατε στο μοναδικό κόσμο του τερματοφύλακα…

8 σχόλια:

  1. Kalotaxido Dimitri ... POLY kali i idea sou... Sou efchome panta epitihyes!

    Alekos Postanidis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ,αλλά εσείς θα είστε η δύναμη αυτού του blog.Περιμένω ενεργό συμμετοχή και ατελείωτες συζητήσεις...

      Διαγραφή
  2. Καλή επιτυχία Δημήτρη στο εγχείρημα σου αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή αρχή φίλε.Είμαι σίγουρος ότι αυτό σου το εγχείρημα θα είναι πετυχημένο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλη αρχη φιλε Δημητρη και οτι καλυτερο ευχομαι!να προσθεσω σε ολα τα παραπανω ευστοχα λογια που ειπες οτι ο τερματοφυλακας παιζει ενα διαφορετικο αθλημα απο αυτο που παιζουν οι αλλοι 20!συν οτι η πεμπτουσια του ποδοσφαιρου που ειναι το γκολ αυτος εχει την δικη του που ειναι το μηδεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχουμε πολλά να πούμε εδώ Ηλία.Καλωσήρθες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή