Το μήλο θα πέσει
κάτω από τη μηλιά
Αντώνης Νικοπολίδης (ΠΑΟ και ΟΣΦΠ), Φώτης Στρακόσα (Πανιώνιος),
Παναγιώτης Μαλλιαρίτσης (Προπονητής τερματοφυλάκων και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Peter Schmeichel (MANCHESTER UNITED).
Τί κοινό έχουν όλοι οι παραπάνω; Απλώς οι γιοί τους αγωνίζονται και αυτοί στη θέση του τερματοφύλακα.
Γιατί o μικρός επιλέγει να γίνει τερματοφύλακας;
Ο θαυμασμός για τη ¨δουλειά¨ του μπαμπά, είναι ένας λόγος.Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Δικηγόροι, γιατροί, δημοσιογράφοι, δάσκαλοι, γιατί όχι και τερματοφύλακες. Ο μικρός μεγαλώνοντας γνωρίζει τον πατέρα του με την επαγγελματική του ιδιότητα και όπως είναι φυσικό θέλει να του μοιάσει.
Ο πατέρας βλέπει το παιδί του ως φυσική του συνέχεια. Ο γονιός, και ειδικά ο πατέρας, θεωρεί το γιο του δική του συνέχεια, οπότε όταν αυτό εκφράσει τη θέληση του να παίξει ποδόσφαιρο, η θέση του τερματοφύλακα αποτελεί πιθανή επιλογή.
Η επιλογή της θέσης του τερματοφύλακα είναι καθαρά λόγω ταλέντου. Ο νεαρός είναι γεννημένος για να γίνει τερματοφύλακας και μόλις αυτό γίνει αντιληπτό από τους προπονητές του, τότε κάθεται κάτω από τα δοκάρια.
Όλα τα παραπάνω μαζί.
Ο ρόλος του πατέρα και του προπονητή τερματοφυλάκων
στην ποδοσφαιρική εκπαίδευση του τερματοφύλακα-γιού του.
Θεωρούμε ως αυτονόητο, από τη στιγμή που ο νεαρός έχει επιλέξει και έχει επιλεγεί να αγωνίζεται ως τερματοφύλακας, το ότι έχει ανατεθεί σε προπονητή τερματοφυλάκων η ατομική του εκπαίδευση και προπόνηση. Αυτή περιλαμβάνει πολλά επιμέρους στοιχεία, όπως τη διδασκαλία των τεχνικών ενεργειών, των τακτικών ενεργειών καθώς και πλήθος άλλων χαρακτηριστικών της θέσης.
Η προπόνηση του τερματοφύλακα εντός του γηπέδου είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δουλειά του προπονητή τερματοφυλάκων.Η προπόνηση του εκτός γηπέδου όμως είναι έργο τόσο του προπονητή που τον έχει αναλάβει,όσο και του γονιού.
Όταν αναφερόμαστε στην εκτός του γηπέδου προετοιμασία, εννοούμε την ψυχολογική προετοιμασία, την αντίληψη για το ποδόσφαιρο γενικότερα, την οπτική που πρέπει να έχει ένας τερματοφύλακας για το παιχνίδι την ώρα που αυτό διεξάγεται, καθώς και άπειρες άλλες σημαντικές λεπτομέρειες.
Όμως ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο ρόλος του προπονητή, αλλά και ο ρόλος του γονιού πρέπει και οφείλει να είναι ξεκάθαρος.Ο καθένας επιφορτίζεται με τις δικές του ευθύνες και αυτό πρέπει στο μυαλό του νεαρού τερματοφύλακα να είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ κατανοητό.
Αποτελεί κανόνα ο γονέας να μην επεμβαίνει στην εκπαίδευση του τερματοφύλακα, και κυρίως να μην αμφισβητεί τις μεθόδους και τη φιλοσοφία του προπονητή τερματοφυλάκων, εφόσον αυτός έχει ήδη εκ των προτέρων κριθεί και επιλεγεί για αυτή τη δουλειά.
Από την άλλη μεριά και ο προπονητής τερματοφυλάκων επιβάλλεται να σέβεται και να κατανοεί το ρόλο και τη θέση του γονέα,και να μη ξεχνά ποτέ πως είναι λογικό αυτός να έχει γνώμη,αφού υπήρξε τερματοφύλακας.Μία συζήτηση μεταξύ προπονητή και πατέρα στην αρχή της αγωνιστικής χρονιάς μπορεί να βοηθήσει ώστε να τεθούν τα όρια δράσης και επέμβασης του καθενός.Και όλα αυτά να επαναληφθεί ότι γίνονται με γνώμονα την ατομική βελτίωση και πρόοδο του μικρού τερματοφύλακα.
Μπαμπάς τερματοφύλακας, ευχή και κατάρα(;)
Αν βρεθούμε λοιπόν μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και να χειριστούμε τις θετικές αλλά και τις αρνητικές παραμέτρους που τη συνοδεύουν.
-Ο νεαρός τερματοφύλακας έχει από πρώτο χέρι, και μάλιστα μέσα στο σπίτι του μια εμπεριστατωμένη γνώμη για τα ποδοσφαιρικά ζητήματα που τον απασχολούν.
-Μεγαλώνει σε περιβάλλον στο οποίο η λέξη τερματοφύλακας είναι στην καθημερινότητα.-Έχει το κίνητρο να ξεπεράσει τις επιτυχίες του πατέρα του.
-Μπορεί να βελτιωθεί μελετώντας τους αγώνες του πατέρα του και συζητώντας μαζί του.
-Πολλές φορές οι απόψεις του μπαμπά για τη θέση του τερματοφύλακα διαφέρουν από αυτές
του προπονητή τερματοφυλάκων, με συνέπεια το παιδί να μπερδεύεται και να μη μπορεί να
σχηματίσει τη δική του φιλοσοφία.
-Παρουσιάζεται το φαινόμενο του άγχους και του φόβου της σύγκρισης με τον πατέρα.
-Ο νεαρός τερματοφύλακας παίρνει πολύ βαριά την κριτική του πατέρα του.
-Ο πατέρας παρεμβαίνει στην προπόνηση του γιου του ,κάνοντας δύσκολη τη δουλειά
του προπονητή τερματοφυλάκων.
Όλα τα παραπάνω, ανεξάρτητα αν ανήκουν στα θετικά ή τα αρνητικά, μπορούν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του νεαρού τερματοφύλακα, ΑΝ η ανάλυση τους από τον προπονητή
τερματοφυλάκων είναι ορθή. Στο τέλος της ημέρας, η σωστή επικοινωνία του τριγώνου προπονητής- τερματοφύλακας-πατέρας, σίγουρα θα μας φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου